Unnfangelsen - hva skjer?

Det som skal skje nå, det er bare helt utrolig, og vi kan godt kalle menneske heten et under. Fra det sekundet et egg blir befruktet, og fram til barnet blir født skjer det så mye at det er helt utrolig at vi mennesker eksisterer. Det er så mange tilfeldigheter, og det er så mye som skjer med et foster under veis i svangerskapet, og ikke minst er de første dagene og ukene viktige for hvem denne lille skapningen skal bli.

Det er mye som er utrolig. Allerede mens du selv var et lite foster og faktisk lå i din mors mage, ble det dannet tusenvis av små uregg i dine små eggstokker. Ved pubertet, første mens og eggløsning begynte koppen å bygge opp slimhinner inne i livmoren. Den vokste, ble frodig og blodrik, og sørget for det beste å tilby egget i tilfelle befruktning. Når befruktningen uteble, ble slimhinnen avstøtt som menstrasjonsblødning, men kroppen startet like forhåpnongsfullt å bygge opp livmorslimhinnen igjen, noe den gjør måned etter måned så lenge du er fruktbar, fram til overgangsalderen i 45-50 årsalderen. Noen før og noen senere.

Befruktningen innebærer at en sædselle fra mannen trenger inn i eggcellen hos kvinnen. Befruktningen skjer ved eggløsning - som vanlig vis finner sted 14 dager før neste menstruasjon.

Befruktningen innebærer at en sædcelle, spermie, fra mannen trenger inn i en eggcelle hos kvinnen. De aller fleste tilfeller oppstår befruktningen som et resultat av et seksuelt samleie mellom mann og kvinne. I vårt tilfelle som enslige skjer det vet at sæden til donoren du har valgt blir ført inn i kjeden din via et kateter, i stede for mannens penis.

Spermien som mannen tømmer ut i skjeden (eller strået med sæd fra din donor) forekommer i starten et par milliliter veske, og i et antall av ca 500 millioner sædceller. De har evne til å bevege seg fordi de er utstyrt med en lang hale. De kan se ut som rumpetroll. Fra skjeden finner mange av dem veien til livmorhalsen, de svømmer gjennom livmoren og ut til egglederen. Ved assistert befruktning settes kateteret lengre opp enn hvor penishodet kommer til. Kateteret settes inn i livmoren og har derfor kortere vei enn ved en tømming ved et samleie.

Det store antallet spermier øker sjansen for å oppnå befruktning. Ikke alle spermiene finner veien opp til egglederne og ikke alle overlever den «lange» svømmeturen. Det er et kappløp mellom spermiene for å komme først frem. Det er bare noen 100 som når helt fram til egget, og bare en som når helt gjennom. Når en har kommet gjennom, utløses en kjemisk reaksjon som sperrer de andre spermiene for å trenge inn i egget. Disse spermiene dør i løpet av kort tid.

Befruktningen skjer som regel inne i den ene egglederen. Det befruktede egget skyves mot livmoren og etter to til syv dager er egget framme i livmoren. Det graver seg ned i livmorens slimhinner og fester seg. Allerede på dette tidspunktet har det befruktede egget delt seg flere ganger og består nå av flere celler og utgjør det fagfolket kaller et embryo.

Du er gravid nå, men du vet det ikke selv. Det finnes mange graviditetssymptomer, men den sikreste er graviditetstest dagen etter forventet mens. Graviditetstesten fanger opp graviditetshormonet FSH, og indikerer om du er gravid eller ikke. Alle er vi forskjellige, og det er også hver enkelt graviditet. Noen kjenner graviditetssymptomer, og andre ikke. Første gang du er gravid kan det hende du kjenner mye, men andre svangerskap kjenner du ingen ting.

Kjente graviditetstegn som du kan kjenne:

 • Uteblitt menstruasjon
 • Murringer i nederst i magen. Kan minne om mensensmerter
 • Hyppige toalettbesøk er vanlig (svært vanlig i starten da kroppen produserer mye blod)
 • Ømme og hovne bryst (i det du blir gravid starter produksjonen av melkekjertler)
 • Du blir trøtt og uopplagt
 • Svetter mye om natten
 • Kroppstemperaturen din er høyere
 • Kvalme
 • Lette blødninger (dette er helt normalt og ufarlig. Noen opplever å få festeblødning når egget fester seg i livmorslimhinnen)
 • Økt utflod
 • Hodepine
 • Forandret smaksopplevelse
 • Overfølsom neste
 • Forstoppelse og oppblåsthet i magen
 • Svimmelhet og besvimelse
 • Humørsvingninger

Mange av disse symptomene kan også være tegn på at menstrasjon er på vei. Det er det som gjør det så frustrerende, for tidligere har du kanskje ikke kjent disse symptomene før mens, men nå kjenner du etter dem da du prøver så godt du kan for å kjenne etter om du er gravid - fordi du ønsker det så sterkt.

Temaet rundt svangerskap og alt som skjer både med mor og med barn er et evig langt tema, og jeg kunne ha skreve en egen blekke om det. Hvis du er nyskjerrig på å få vite mere hva som skjer uke for uke, har Babyverden.no en svært god oversikt. Der får du vite alt du trenger om utviklingen som skjer i magen din trinn for trinn. God lesning :-)