Kvinnens menssyklus - Når har du eggløsning

Alle kvinner er forskjellige, og det er også menssyklusen for hver enkelt kvinne. Noen ganger kan mensen komme tidligere, noen ganger for sent. Noen ganger kan den hoppe over en måned, og noen ganger kan du ha de hyppigere. Dette påvirkes veldig mye av miljø, noe vi ikke tenker så mye over.

Mellom 300 til 500 ganger i løpet av livet gjør kvinnekroppen seg klar til unnfangelsen. Menstruasjonen for kvinner kommer som regel rett etter puberteten, og kommer i ulik alder. Som regel er det normalt å få sin første menstruasjon fra 12-15 års alderen. Men hvor godt kjenner du egentlig din egen menssyklus?

For deg som ikke har satt deg så godt inn i hvordan den fungerer vil nok oppleve det som litt uoversiktlig, men når du først har fått oversikt over når den starter og når den slutter, så er det ikke så vanskelig like vel.

Begrepet mensen er tatt ut i fra det Latinske ordent «menses» og betyr måned. Da tok de utgangspunktet i månedesfasen slik at en måned utgjorde akkurat fire uker. Dette stemmer godt med gjennomsnittslengden i kvinnens syklus. Mest normalt er en 28 dagers syklus. Det vil da si at det tar 28 dager mellom første og andre menstruasjon. Noen kvinner har kortere menssyklus som på for eks 20 dager, og noen har opp i 40 dager. Dette anses også som normalt, selv om mellom 26-28 er mest normalt.

Første syklusdag regnes alltid som den første dagen du får blødning. Altså tell dag EN på den første dagen du har blødning. Syklusen varer helt til neste syklus, som vil være på den første dagen med menstruasjonsblødning, andre gang.

Mye skjer mellom første dags mens, til første dag mens i neste syklus. Midt mellom disse dagene får kvinnen eggløsning. Det er når du har eggløsning du kan bli gravid.

Det varierer også fra kvinne til kvinne når du har eggløsning, og det er ikke så lett å finne ut av uten at du tester deg for å finne ut om når du har eggløsning. Du kan kjenne det på kroppen hvis du kjenner kroppen din godt, men det kan også være vanskelig å vite akkurat når den finner sted. Den varer som regel i 48 timer, altså to døgn.

Hva kan du kjenne hvis du har eggløsning:

  • Menstruasjonsmurringer. Du kan kjenne litt smerter i underlivet og nederst i magen, og minner ofte om menstruasjonssmerter.
  • Ømme bryster
  • Høyere kroppstemperatur
  • Oppblåsthet
  • Økt sexlyst
  • Eggløsningsslim. Ved eggløsning forandres livmorhalsslimet seg. Det blir seigere, gjennomsiktig og kan sammenlignes med rå eggehvite. Du kan se det hvis du ser på toalettpapiret etter at du har tørket deg når du har tisset.

Du kan også bruke en såkalt menstruasjonskalkulator for å finne ut om når du har eggløsning, men da må du finne ut hvor lang syklus du har. Har du en syklus på 28 dager, vil eggløsningen inntreffe 14 dager etter første dag mens. Har du lengre eller kortere sykluser, regner du halve tiden for hele syklusen.

Jeg har ikke brukt en slik kalkulator, da jeg synes det var stressende og uoversiktlig.

Jeg har brukt eggløsningstester, og det har fungert godt for meg.

Eggløsningstest kjøper du på apoteket. Der finnes det flere typer, men jeg anbefaler Clearblue eggløsningstest med tre svarresultat. Den gir deg indikator på om du ikke har eggløsning, når eggløsningen er på vei, og når du har den. For meg har den gitt trygghet. Jeg begynte alltid på dag 10 etter første dag mens å teste meg. Da testet jeg meg første gang på kvelden på dag 10. Da viser den som regel en runding uten noen ting. Da har du ikke eggløsning. Også tester jeg meg morgen og kveld helt til jeg har fått eggløsning. Når du er på vei til å få eggløsning, viser indikatoren et blinkende smilefjes. Når du har eggløsning, viser den et smilefjes som står i ro.

Testen fungerer som en graviditetstest. Du tisser på en pinne som står i en indikator, og innen 5 minutter vises resultatet. Den er ganske dyr, men det gir trygghet. Koster kr. 599,- på apotek. De fleste apotek har den.

Hovedregelen med når eggløsningen treffer er halvveis i syklusen din. Altså mellom første dag mens, til første dag mens i andre syklus.

Det er først når du har eggløsning du kan bli gravid. Hvis graviditeten skjer på den naturlige måten gjennom et samleie, kan du bli gravid selv om du ikke har hatt samleie de 48 timene eggløsningen varer. Sædsellene til mannen kan leve opp til 3-5 dager inne i kvinnen og kan befrukte egget når eggløsningen skjer. Når du skal bli gravid gjennom assistert befruktning er det derfor viktig at du kommer deg til klinikken innen 36 timer fra du fikk eggløsningen for at du skal bli gravid.